Τα Τεχνικά Χαρακτηριστικά του ePraxis™

Η Βάση Δεδομένων

Κατά την διάρκεια επιλογής μιας ποιοτικής βάσης δεδομένων για τα λογισμικά μας, οι υπεύθυνοι της ORACLE® μας είχαν τότε δηλώσει: «Εγκαταστήστε την βάση και μετά … ξεχάστε την!» και εμείς νομίσαμε ότι μας κορόιδευαν! Έ λοιπόν λάθος μας τότε!

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι κατά την διάρκεια λειτουργίας του πακέτου στο ΤΥΠΕΤ τα τελευταία 5 χρόνια, η βάση δεδομένων δεν έπεσε ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ! Απίστευτο και όμως Αληθινό. Ακόμα και μετά από κάποια διακοπή ρεύματος το πακέτο συνέχισε και συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά ΧΩΡΙΣ καμία απώλεια δεδομένων! Η επιλογή μας στην βάση δεδομένων της ORACLE® ήταν και παραμένει μία από τις καλύτερες επιλογές που έχουμε κάνει.

Για να ευλογήσουμε όμως και τα γένια μας, υπεύθυνη, προσεκτική και αυστηρή σχεδίαση χρειάζεται για να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος όπως και η στρατηγική απόφαση για τον τρόπο καταχώρησης μεγάλου όγκου ψηφιακών δεδομένων όπως αυτού των ακτινογραφιών και πάσης φύσεως γραφικών και φωτογραφικών απεικονίσεων.

Παρά την αντίθετη γνώμη μερικών συναδέλφων, η απόφαση μας να καταχωρούμε στην βάση δεδομένων μόνο την διεύθυνση των αρχείων απεικονίσεων και να κρυπτογραφούμε τις ίδιες τις απεικονίσεις σε αρχεία του λειτουργικού συστήματος έχει αποδειχθεί σωστή και με πλείστα και πλέον πλεονεκτήματα από αυτά του αντίπαλου στρατοπέδου.

Στον Οδοντιατρικό τομέα του ΤΥΠΕΤ εργάζονται 28 Οδοντίατροι ανά την επικράτεια. Σε μία ημέρα κλείνουν περίπου 150 ραντεβού. Με την επικύρωση αυτών των ραντεβού εισάγουν στοιχεία για τις Ιατρικές Πράξεις που εκτέλεσαν. Μεγάλος αριθμός Πανοραμικών και απλών ακτινογραφιών λαμβάνονται σε καθημερινή χρήση. Σε έναν αριθμό 53000 ασφαλισμένων καταλαβαίνετε τον όγκο συσσώρευσης δεδομένων σε μια πενταετία. Ο καθαρός όγκος αυτών των δεδομένων, μέσω του δικού μας σχεδιασμού, σας ενημερώνουμε ότι, μετά από 5 χρόνια λειτουργίας του πακέτου, είναι μόλις 75 Mb! Δεν νομίζουμε ότι χρειάζονται περαιτέρω σχόλια!

Χρειάζεται ή Όχι Υπεύθυνος της Βάσης Δεδομένων, (DBA);

Για μεγάλα Ιατρικά Κέντρα ΧΩΡΙΣ καμία αμφιβολία η απάντηση είναι καταφατικά "Ναι". Δεν πρέπει να συγχέετε έναν ΜΗ πιστοποιημένο από την ORACLE® Υπεύθυνο Συστημάτων ως υπευθύνου της βάσης δεδομένων!

Για όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η απάντηση στην ερώτηση αυτή έχει δύο σκέλη. Για το πρώτο σκέλος καταφατικά δηλώνουμε ότι σε όλες τις περιπτώσεις η EiS ή ο Συνεργάτης της θα αποκαταστήσουν την οποιαδήποτε δυσλειτουργία του ePraxis™ και της Δωρεάν βάσης δεδομένων, (ORACLE/XE®) που τυχόν να προκύψει υπό τον όρο ότι η λειτουργία του δικτύου σας είναι σωστή. Με χρήση των ειδικά αναπτυγμένων λογισμικών μπορούμε να εξάγουμε και να εισάγουμε τα δεδομένα της βάσης σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Για το δεύτερο σκέλος της απάντησης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ένα δίκτυο από μόνο του απαιτεί κάποια μορφή υποστήριξης. Εάν ο Συνεργάτης μας είναι αυτός που σας παρέχει και τις υπηρεσίες του ξεχωριστά για το δίκτυο στο κέντρο σας τότε η απάντηση είναι καταφατική. “ΌΧΙ, ΔΕΝ χρειάζεστε κάποιον υπεύθυνο της Βάσης Δεδομένων ORACLE/XE® σε μόνιμη βάση”. Ο Συνεργάτης μας, με την δική μας επέμβαση αν χρειαστεί, θα αποκαταστήσει το οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει. Σε τελική ανάλυση η θέση μας είναι ότι η οποιαδήποτε επιχείρηση ή Ιατρικό Κέντρο με εγκατάσταση δικτύου χρειάζεται κατηγορηματικά κάποιον υπεύθυνο του δικτύου και μόνο.

Στην επόμενη ενότητα θα σας παρουσιάσουμε μερικά από τα Ποιοτικά Χαρακτηριστικά του ePraxis™.